Det går ud over træerne at producere papir
Nej, faktisk er det modsatte tilfældet
Vi bliver bedre og bedre til at genbruge papir. Faktisk genbruges hele 84 % af papiret i den europæiske papirindustri (verdensrekord).
Men da fibrene i papiret kun kan genbruges få gange, er der et behov for 40 % nye papirfibre for at opretholde en genbrugscyklus. Altså er der et konstant behov for at fælde træer.
At sige, der forsvinder træer, når du bruger papir, svarer altså til at sige, der forsvinder korn, når du spiser brød.
Skandinavisk papir
Alt papir, der anvendes hos LaserTryk.dk, stammer fra bæredygtigt skovbrug i Sverige og Finland. Her plantes der 3-4 træer for hvert træ, der fældes (ikke alle træer når at vokse op).
Mere europæisk skov
I Europa er det samlede skovareal vokset med over 20 % de seneste 10 år, og ca. halvdelen af Europa er i dag dækket af skov.
Stadig skovrydning
Skovrydning (ikke-bæredygtigt skovbrug) forekommer dog stadig uden for Europas grænser, primært i troperne. 90 % af årsagen hertil skyldes ikke-bæredygtigt landbrug1.
Træer bliver til energi, ikke papir.
Det er i øvrigt værd at bemærke, at 53 % af alt verdens træ bruges til energiproduktion, 28 % af savmøller og kun 11 % af papirindustrien2.
Husk at tjekke, om dit trykkeri kan redegøre for, hvorfra deres papir stammer.
1 World Rainforest Movement; UN FAO.
2 FAO Statistics 2007
Det kræver meget energi at producere papir
Ja, men langt mindre end man skulle tro
Selv om den europæiske papirindustri er storforbruger af vedvarende energi med lavt C02-udslip, er der ingen tvivl om, at papir-industrien er energikrævende. Men faktisk langt mindre, end man skulle tro.
C02-neutral europæisk papirindustri
Selv når man medregner CO2-belastningen under produktion og transport, er vores svanemærkede europæiske papir CO2-neutralt.
For det første ilter træerne under deres opvækst atmosfæren og lagrer CO2.
Hertil kommer, at den grafiske industri – bl.a. via ny teknologi – har ydet en målrettet miljøindsats ved at opdatere produktionsudstyret.
Papirindustrien på verdensplan
Går vi uden for Europas grænser, stod papirindustrien i 2005 for 1,1 % af verdens CO2-udledning.
Papirindustrien er blevet udpeget til én af de mest bæredygtige nuværende industrier1.
I Europa stammer over halvdelen af den energi, der bruges til at producere papir, fravedvarende energi2.
220 kg papir om året
Vi bruger i gennemsnit 220 kg papir om året. Da 80-90 % af dette papir genanvendes, er vi i dag nede på, at reklametryksager kun udgør 0,6 % af en husstands CO2-regnskab.
1 CEO Perspectives 2008, PricewaterhouseCoopers
2 CEPI, Forest Fact Sheet, 2008
Se også www.twosides.info.
Træ er verdens mest miljøvenlige råstof
Ja, det er korrekt
Der er flere grunde til, at træ er verdens mest miljøvenlige råstof.
Træer vokser
Råstoffet træ skabes hele tiden af naturen selv, og det er lavet af solenergi, kuldioxid (CO2) og vand. Træer fjerner noget af den CO2 fra luften, som ellers ville give drivhuseffekt. Denne oplagring af CO2 sker både i levende træer og i træprodukter.
Solenergi
Træer oplagrer solenergi, som man senere kan udnytte ved at brænde træet, fx som brænde eller flis.
Energi fra træ og andre planteprodukter
bidrager ikke til drivhuseffekten – i modsætning til energi fra kul, olie og gas. Forklaringen er, at afbrænding af planteprodukter frigiver kuldioxid (CO2), som allerede er i kredsløb, mens afbrænding af kul, olie og gas sender nyt kulstof, hentet op fra jordens indre, ind i det kulstofkredsløb, som giver drivhuseffekt.
Genbrugscyklus for træ
På billedet kan vi se, hvordan træ genbruges.Ved opvæksten optager træ CO2, som frigives igen, når træet brændes eller rådner. I mellemtiden kan vi bruge træet til papir og husbyggeri osv.
Energien opsamles
Træ kan også bruges som brænde, og den energi, der frigives, sparer os for at bruge de ikke-fornyelige brændselstyper, som olie og kul.
Forudsætninger
Der er nogle forudsætninger for træets overlegne miljøvenlighed:
Bevaring af skovareal
Skovarealet skal bevares, og der skal ikke fældes mere træ i skovene end den løbende tilvækst. Sådan foregår det fx i Danmark, i Europa og i Nordamerika.
Biodiversitet
Produktionen af træ må ikke mindske øko-systemets mangfoldighed (biodiversiteten).
Energi og kemikalier
Træet skal forarbejdes uden unødig brug af energi og kemikalier, og med agtpågivenhed i arbejdsmiljøet, fx som svanemærket papir.
Flittig brug
Træprodukter skal bruges flittigt, længe og med omtanke.
Genbrug
Træprodukter skal genbruges eller udnyttes til energi, efter de har tjent deres oprindelige formål.
Tryksager er populære
Men vi elsker at hade dem
Avis i forhold til Nettet
En avis belaster klimaet med ca. 80 gram CO2. Læser du nyheder på nettet 30 minutter om dagen, belaster det med ca. 100 gram CO2. Alt, vi foretager os, belaster klimaet. Men de færreste ved hvor meget. Vi danskere har et specielt forhold til tryksager, især dem, der hver uge lander i postkassen. 90 % af dem, der modtager husstandsomdelte reklamer, bruger dem hver uge, og to ud af tre danskere siger i en ny undersøgelse, at reklametryksager gør dem i stand til at finde gode tilbud og handle billigere ind.
Der er ingen grund til at vælge aviser og tryksager fra alene af hensyn til miljøet.
Ugeaviser er populære
Ugeaviserne er også populære. 7 ud af 10 danskere læser dem ofte eller altid. Og 63 % af danskerne foretrækker avisen i en papirudgave frem for på Nettet, viser undersøgelsen. Samtidig er forbruget af blade og magasiner i vækst. Den trykte kommunikation vokser i en stadig mere digital verden. Det skyldes, at print og digitale medier ikke er modsætninger, men to kommunikationsformer med forskellige egenskaber og betydning i vores hverdag.
Tryksager er brugervenlige
Tryksagen er håndgribelig og overskuelig, og giver værdifuld, brugbar information. Den er enkel og brugervenlig, og så er den transportabel i tid og rum. Men tryksager er også noget, vi næsten alle elsker at hade. Stakken af reklametryksager kritiseres, fordi vi tror, at de forurener langt mere, end de faktisk gør.
Det samme gælder aviser og blade
Vi bruger dem flittigt, men vi vil ikke helt stå ved det. Det pletter vores miljøbevidste image.
Familiens C02-regnskab
De færreste ved, at tryksager kun udgør 0,6 % af en families CO2-regnskab.
Den daglige avis, ugeaviserne og de husstandsomdelte reklamer udgør ca. en procent af det samlede CO2-udslip i en gennemsnitlig, dansk husstand. Det svarer til knap 130 kg CO2 om året.
15 års systematisk miljøindsats
Bæredygtig, nordisk skovdrift, effektiv og energibesparende papirproduktion baseret på biomasse og vandkraft, genanvendelse af tryksager og 15 års systematisk miljøindsats i de grafiske virksomheder sikrer danske aviser, blade og reklametryksager en god miljøprofil.
Klimaudfordringen
Vi skal tage klimaudfordringen seriøst og styrke forbrugernes bevidsthed om klima og miljø. Og det er sund fornuft at vælge de husstandsomdelte reklamer fra, hvis man ikke bruger dem. Eller droppe papiravisen, hvis man helst læser nyheder på Nettet. Alternativerne belaster også klimaet, så der er ingen grund til at krybe langs husmuren med det nyeste madmagasin og de seneste ugeblade. Følg miljødebatten, og læs flere artikler på www.grakom.dk.
Kronik fra Børsen, torsdag d. 5 marts 2009. Af Lars Bram, tidl. adm. direktør, Grafisk Arbejdsgiverforening.
Alle typer tryksager er lige belastende for miljøet
Nej, det er ikke tilfældet
Der er god grund til at holde øje med produktionsmetoden, når du bestiller din tryksag.
Offset puljetryk
Hos LaserTryk.dk produceres de fleste tryksager med såkaldt offset puljetryk, hvor vi trykker for mange kunder på de samme storetrykark. Hermed minimeres antallet af spild-ark pr. kunde.

Vores nye Heidelberg XL 106 trykmaskine med lavenergi UV-trykteknologi, hvormed vi opnår strømbesparelser på op til 25 % i forhold til traditionelle trykmaskiner og antallet af makulaturark sænkes samtidig med ca. 50 %.
Digitaltryk og miljøet
Skal du bruge tryksager i lave oplag, er digitaltryk løsningen. Her bruges der ingen ark til at indrette farverne på arket.
Digitaltryk giver også mulighed for at fremstille flere forskellige tryksager i mindre oplag, og dermed målrette tryksagen til modtageren. Det minimerer papirforbruget og giver samtidig bedre respons, da modtageren finder reklamen mere relevant.
Ved almindelig offsettryk bruges der ca. 1.600 A4-ark pr. trykstart, før farverne passer. Ved offset puljetryk er tallet ca. 100 A4-ark.
Eksempel:
Et sommerhusfirma skal have trykt et katalog. I stedet for at producere en stor tryksag med samtlige sommerhuse, kan der med digitaltryk produceres fx 20 forskellige kataloger, der segmenteres på målgrupper. Kunder, der fx altid tager til Vestjylland i store grupper, behøver ikke modtage alle siderne om sommerhuse med plads til fire personer og uden swimmingpool, der ligger på Bornholm.
Digitaltrykmaskine Xerox iGen4
Produktion døgnet rundt
Endelig er det værd at bemærke, at vi hos LaserTryk.dk producerer både digitaltryk og offset puljetryk hele døgnet. Dette har et positivt afsæt på miljøet, da vi aftager den overskudsenergi, vindmøllerne producerer, når de fleste sover.
Nyttige links
Her kan du se vores samling af links:
Miljø-materiale
Miljø-websites